Actievoerders protesteren tegen verbreding A2 en bouwstof Beaumix, Rijkswaterstaat doet aangifte

beaumix protest verbreding a2
'Stop Beaumix en verbreding', zo valt te lezen op een doek voor de hoeve. ANP / Marcel van Hoorn

Meerdere actievoerders hebben de nacht doorgebracht in een oude hoeve langs de A2 bij het Limburgse Holtum. Het gebouw wordt sinds zondagmiddag door hen bezet. De hoeve moet verdwijnen voor de verbreding van de snelweg, maar de actievoerders zijn tegen de verbreding en het gebruik van de bouwstof Beaumix. Rijkswaterstaat gaat aangifte doen. 

De actievoerders in de hoeve, genaamd Kamerhof, zeggen dat ze zullen blijven protesteren als de plannen voor de A2 niet worden herzien. Ze zijn tegen de wegverbreding, die ze “niet nodig” en “schadelijk voor de natuur in Limburg” vinden. Ook keren ze zich ook tegen het gebruik van de bouwstof Beaumix.

Omstreden bouwstof

Het bouwbedrijf Boskalis, de hoofdaannemer van het project waarbij de A2 wordt verbreed tussen Het Vonderen en Kerensheide, past de bouwstof al jaren toe als ophoogmateriaal bij de aanleg van wegen.

Het plan is om ongeveer 500.000 ton Beaumix te gebruiken voor de weg in Limburg. Het is een circulaire bouwstof, gemaakt van de as die overblijft na afvalverbranding, en geschikt om mee te bouwen. Dat laatste werd in 2017 door Rijkswaterstaat gevalideerd, de beheerder van de A2 en opdrachtgever voor de verbreding.

Toch zijn er ook zorgen. De vrees is het dat het materiaal metalen en plastic kunnen bevatten, schadelijk voor het milieu. Politici in Limburg probeerden zich eerder te verzetten tegen de plannen voor de A2, maar omdat het een Rijksweg is, heeft de provincie er weinig over te zeggen.

Rijkswaterstaat verdedigt Beaumix

Beaumix is volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat “een goedgekeurde bouwstof”. Het “voldoet aan de normen” en “wordt enorm vaak getoetst”. Er is daarom volgens haar “geen reden om te zeggen: dit is geen goed spul”. Voor het gebruik van Beaumix op 4 van de 18 kilometer van het traject, moet de provincie Limburg nog wel toestemming geven, legt ze uit, omdat dat een grondwaterbeschermingsgebied is.

Aangifte

Rijkswaterstaat is de eigenaar van de hoeve die nu door demonstranten wordt bezet. De dienst wil “binnen nu en een paar weken” beginnen met de sloop van die hoeve. Deze week moeten daarvoor al vooronderzoeken plaatsvinden, bijvoorbeeld naar de aanwezigheid van asbest. Rijkswaterstaat is van plan ergens deze week aangifte te doen van de bezetting, zegt een woordvoerster, met het doel de actievoerders weg te krijgen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP / Infrasite

Journalist en redacteur voor Infrasite.