Waterbouwers zien budgetten verdampen in bureaucratie

sluis grave
De vaarwegen slibben dicht, ziet de branchevereniging van Waterbouwers. Zoals hier bij sluis Grave in juli 2022. Jeroen Strijker, ms Loreley

De Vereniging van Waterbouwers roept het kabinet Schoof op het mes te zetten in de aanloop van waterbouwprojecten. Die zijn te stroperig en kostbaar. “De manier waarop waterbouwprojecten naar de markt worden gebracht kost vaak jaren aan overleg, onderzoeken, procedures en adviezen. Het is geen uitzondering dat 60 procent tot 75 procent van de budgetten al zijn besteed, voordat de eerste schop de grond in gaat.”

Volgens de branchevereniging is die situatie onhoudbaar, gezien de beperkte financiële middelen die het kabinet beschikbaar stelt, meldt het vakblad Schuttevaer. Nederland staat voor een enorme opgave op het gebied van waterveiligheid, waterinfrastructuur en watersystemen. Dat schreeuwt volgens de waterbouwers om een voortvarende aanpak, anders loopt Nederland het risico dat vitale systemen onder druk komen te staan.

Regeldruk

De waterbouwers zijn blij dat het programma Ruimte voor de Rivier wordt geactualiseerd. Hierin wordt op korte en lange termijn naar de toekomst van de Nederlandse rivieren gekeken. Het gaat ze alleen niet snel genoeg. De toegenomen regeldruk en strenge water- en bodemregelgeving leiden volgens hen tot een hoge mate van inefficiëntie. “Hierdoor komen de noodzakelijke vervanging en renovatie van bruggen, tunnels en sluizen maar moeizaam op gang en slibben vaarwegen dicht, met grote economische en maatschappelijke gevolgen.”

Directeur Andrea Vollebregt: “De Vereniging van Waterbouwers heeft concrete ideeën over hoe we efficiënter en budgetvriendelijker kunnen werken aan de wateropgaven in Nederland. Ik roep het kabinet op deze helpende hand aan te nemen.” De branchevereniging pleit onder meer voor centrale regie en het eerder betrekken van uitvoeringskennis vanuit de markt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Jelmer Bastiaans

Bron: Schuttevaer.nl