Kabinet maakt 885 miljoen euro vrij voor onderhoud spoorwegen, minder voor aanleg

werkzaamheden aan het spoor
Ter illustratie. Jeroen Baldwin / SpoorPro

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een potje van 885 miljoen euro vrijgemaakt voor het onderhoud van spoorwegen. Dat geld was eerder uitgetrokken voor de aanleg van spoorwegen. Onderhoud heeft volgens het kabinet op dit moment prioriteit.

Dat meldt het vakblad Spoorpro. Net als de snelwegen, viaducten en bruggen van Rijkswaterstaat, geldt ook dat het spoor, met al zijn kunstwerken, aan een flinke onderhoudsbeurt toe is. De toename van reizigers en goederenvervoer, gecombineerd met de veroudering van een groot deel van de infrastructuur, leidt tot hogere kosten. Ook factoren als klimaatverandering, stijgende materiaalprijzen en strengere veiligheidseisen spelen een rol.

Om die redenen maakte voormalig staatssecretaris Vivianne Heijnen eerder dit jaar al bekend dat er met budgetten geschoven zou worden. Nu voegt de nieuwe staatssecretaris, Chris Jansen, de daad bij het woord. Een bedrag van 885 miljoen euro is overgeheveld van een budget voor nieuwe spoorprojecten naar een budget voor onderhoud. “Met de inzet van deze middelen geeft dit kabinet prioriteit aan instandhouding, zoals vastgelegd in het Regeerprogramma.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: SpoorPro.nl

Journalist en redacteur voor Infrasite.