‘Corrosie mogelijk oorzaak bruginstorting Dresden’

dresden carolabrug instorting
De ingestorte brug over de Ende op woensdag. IMAGO / Jürgen Männel / jmfoto (via ANP)

De Carolabrug in Dresden is mogelijk ingestort door corrosie. Dat vermoedt de afdeling wegenbouw en civiele techniek van de Duitse stad. De brug zou in 2025 worden gerenoveerd.

Zeker kunnen ze het niet nog zeggen. De officiële oorzaak voor het instorten van de brug is volgens de gemeente op woensdagmiddag nog onbekend. Maar vermoedens zijn er wel. De zogeheten ‘Straßen- und Tiefbauamt’, een afdeling van de gemeente die zich bezighoudt met wegenbouw en civiele techniek, denkt dat de brug mogelijk is ingestort door corrosie in de stalen onderdelen, meldt de Duitse omroep MDR.

Nog steeds instortingsgevaar

Een ongeveer 100 meter lang deel van de brug kwam in de nacht van dinsdag op woensdag naar beneden. “Het was niet te voorzien dat de toestand van het brugdeel zo slecht was”, aldus afdelingshoofd Holger Kalbe. Volgens de gemeente is er tot nu toe niemand gewond geraakt.

De situatie is sinds de instorting gespannen, melden verschillende Duitse media. Er zijn zorgen over of de restanten van de brug over de Elbe overeind blijven. “Andere delen van de brug lopen acuut instortingsgevaar”, aldus de gemeente woensdagmiddag.

Ook is de stroming in het water toegenomen door het vallende puin. “Het belangrijkste is nu om ervoor te zorgen dat een mogelijke overstroming op de Elbe, gezien het puin, geen gevaar oplevert voor mensen of andere constructies”, meldt MDR.

De brug werd gerenoveerd

De Carolabrug wordt sinds 2019 gerenoveerd. Het brugdeel dat nu is ingestort, sectie C, stond als laatste van de drie brugdelen op de planning en zou in 2025 worden aangepakt. Het is nog niet bekend of en in welke mate de instorting verband houdt met de renovatiewerkzaamheden, meldt Tagesschau, het Duitse achtuurjournaal.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.