Strukton neemt afscheid van asfaltindustrie, bouwbedrijf Van Gelder neemt aandelen over

asfaltcentrale van gelder
Ter illustratie. Van Gelder werkt ook aan een nieuwe asfaltcentrale in Nijkerk. Van Gelder

Van Gelder maakt deze week bekend dat het de helft van de aandelen van Strukton heeft overgenomen in twee asfaltcentrales in Rotterdam en Amsterdam. Het ene bouwbedrijf ziet een toekomst in de asfaltindustrie, de ander zegt vaarwel.

Het gaat om de fabrieken Asfalt Productie Rotterdam Rijnmond (APRR) en Asfalt Productie Amsterdam (APA). “We hebben ons belang uitgebreid naar 37,5 procent”, laat het bouwbedrijf Van Gelder weten.

De helft van de nieuwe aandelen komen van Strukton. Dat bedrijf maakte afgelopen zomer al bekend dat zijn aandelen in de fabrieken zouden worden verkocht. De namen van de kopers werden op dat moment niet gedeeld. Een van hen is Van Gelder, weten we inmiddels. “We namen 50 procent van de aandelen van Strukton over.”

Van Gelder wil groeien met asfalt

Met de aankoop wil Van Gelder groeien op het gebied van duurzaam asfalt. Daar ziet het bouwbedrijf een lange toekomst in. De verwachting is dat opdrachtgevers meer en meer gaan investeren in uitstootvermindering. “We willen vooroplopen in de duurzaamheidstransitie. Een groot deel van het asfalt van de APRR en APA bestaat uit gerecycled asfalt. Soms tot wel 100 procent.”

Strukton kijkt naar het spoor

Terwijl Van Gelder uitbreidt, heeft Strukton helemaal geen aandelen meer in asfaltfabrieken. Het bedrijf focust zich liever op de spoormarkt. Om die reden verkocht het  in de afgelopen jaren verschillende bedrijfsonderdelen. Niet alleen op het gebied van asfalt, ook op het gebied van technische installaties en prefab beton.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.