Eerste voorstel cao bouw en infra: loonsverhoging van 7 procent voor iedereen

renovatie-binnenhof-algemeen-bouw
Ter illustratie. Onder de cao vallen naar schatting meer dan 100.000 medewerkers. ANP

De eerste onderhandeling voor de cao bouw en infra is achter de rug. De vakbonden FNV en CNV vragen om een loonsverhoging van ongeveer 7 procent voor alle medewerkers onder de cao. Bouwend Nederland denkt dat het voor werkgevers “lastig wordt om daar serieus op in te gaan”.

De vakbonden en werkgevers hebben hun eerste voorstellen voor de nieuwe cao donderdag met elkaar gedeeld. De komende weken gaan ze meerdere keren om tafel om verder te onderhandelen en hopelijk voor het einde van het jaar een akkoord te bereiken. Dan moet de nieuwe cao bouw en infra ingaan, waar ruim 100.000 medewerkers onder vallen.

Wat de vakbonden willen

Naast de loonsverhogingen van ongeveer zeven procent halen de vakbonden in hun voorstellen verschillende onderwerpen aan. De FNV wil onder andere dat de werkdruk op uitvoerend technisch administratief (UTA)-medewerkers wordt verminderd. Ook onderhandelt de vakbond voor een afschaffing van wachtdagen bij ziekte. Als een medewerker binnen een jaar vaker ziek wordt, dan kunnen werkgevers het salaris van de zieke medewerker in sommige gevallen een paar dagen inhouden. De vakbond wil dat dit afgeschaft wordt.

CNV, de tweede vakbond die aan de onderhandelingstafel zit, stelt onder andere voor om werknemers die naar school gaan door te betalen op dagen dat ze naar school gaan. Ook wil de bond meer aandacht en maatregelen voor zelfmoordpreventie. Volgens de CNV hebben 415 medewerkers in de bouw tussen 2013 en 2021 een einde gemaakt aan hun leven, meer dan in veel andere sectoren. Wat betreft ziektedagen en de werkdruk op UTA-medewerkers zit de CNV ongeveer op dezelfde lijn als de FNV.

Werkgevers ketsen loonvoorstel af

De werkgevers in de bouw gaan de voorstellen van de vakbonden nu analyseren, zegt de branchevereniging Bouwend Nederland, die namens de werkgevers aan tafel zit, in een reactie. Een uitgebreidere reactie volgt binnenkort, maar Bouwend Nederland kan alvast zeggen dat de huidige voorstellen van de vakbonden een dure grap worden voor werkgevers. “Dit pakket leidt tot onverantwoorde loonkostenstijging in de sector. Hierdoor wordt het voor werkgevers lastig om serieus op de looneis in te gaan.”

De verwachting is dat er tijdens de volgende onderhandelingsrondes nog meerdere keren aan de voorstellen van de vakbonden zal worden getoornd. Niets staat op dit moment in steen: de gesprekken in de komende weken zijn bedoeld om een middenweg te vinden die voor iedereen acceptabel is, medewerkers én werkgevers. Om daar te komen gaan de onderhandelaars nog minimaal vier keer om tafel: op 6 november, 25 november, 2 december en 12 december.

Lees hier het volledige voorstel van de FNV, hier het volledige voorstel van de CNV en hier het volledige voorstel van de werkgevers.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.