Cao-onderhandeling bouw en infra van start
De onderhandelingen voor de nieuwe cao bouw en infra zijn van start. De vakbonden en werkgevers gaan de komende weken in gesprek over welke arbeidsvoorwaarden en eventuele loonsverhogingen vanaf volgend jaar ingaan voor de ruim 100.000 mensen die onder de cao vallen. Hoe werkt dat ook alweer?
Donderdag is de eerste onderhandelingsdag, maakt de vakbond FNV bekend. Onderhandelaars van de vakbonden en brancheorganisaties in de bouw zullen tegenover elkaar zitten en praten over de wensen van hun achterban. De achterban van de vakbonden bestaat uit medewerkers in de bouw, de achterban van de brancheorganisaties bestaat uit werkgevers in de bouw.
Het doel is om voor het einde van het jaar een cao-akkoord te bereiken: een afspraak over hoeveel salaris medewerkers minimaal moeten gaan ontvangen, wat de regels zijn bij ziekte, hoe veilig te werken en meer. Om daar te komen gaan de onderhandelaars na vandaag nog minimaal vier keer om tafel: op 6 november, 25 november, 2 december en 12 december.
Het eerste voorstel
De verwachting is dat de vakbonden binnenkort hun eerste cao-voorstel op tafel leggen. Daarin wordt voorgesteld wat de loonsverhogingen en andere arbeidsvoorwaarden moeten gaan worden. Het is dan aan de werkgevers om akkoord te gaan of niet. Vaak kost het meerdere onderhandelingen en aanpassingen om tot een akkoord te komen.
Vorig jaar noemde de werkgevers het eerste voorstel van de vakbonden “onbespreekbaar”. Onder andere de voorgestelde loonsverhogingen waren volgens hen “onverantwoord”: het zou bedrijven gevaarlijk veel gaan kosten. Pas na weken verder onderhandelen en meerdere aanpassingen werd een akkoord bereikt.
UTA-medewerkers
Hoewel de vakbonden over het algemeen positief waren over dat akkoord, vond de FNV dat er voor sommige medewerkers te weinig was gedaan, namelijk uitvoerend technisch administratief (UTA)-medewerkers. Velen van hen zouden nog altijd wekelijks onbetaald overwerken en op eigen kosten naar de bouwplaats reizen, zonder bescherming door cao-afspraken.
Als het aan vakbondbestuurder Hans Crombeen ligt, dan worden hun arbeidsvoorwaarden dit jaar een belangrijk onderwerp tijdens de onderhandelingen. Hij zit net zoals vorig jaar namens de FNV aan de onderhandelingstafel. “De tijd is aangebroken voor rechtvaardige afspraken voor UTA-medewerkers.”
Onderhandelaars
Andere onderhandelaars van de FNV zijn vakbondbestuurder Peter Roos, UTA-consulent Sofie Bolder en voormalig timmerman Harry de Loijer. Ze worden vergezeld door onderhandelaars van onder andere de vakbond CNV.
Tegenover hen zitten de onderhandelaars van de brancheorganisaties, waaronder Bouwend Nederland. Een woordvoerder van Bouwend Nederland kon donderdag nog niet tegenover Infrasite bevestigen wie er namens de werkgevers aan tafel zit.
Lees ook: